Dieta dla Seniorów

Osoby starsze powinny spożywać posiłki lekkostrawne, które sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Zaleca się jeść pieczywo mieszane pszenno-żytnie, ryż, makaron i ziemniaki. Raz w tygodniu należy spożywać gotowane chude mięso, najlepiej drób, który wzmacnia serce. Ryby są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegają miażdżycy, tym samym warto aby spożywać je dwa razy w tygodniu. Warzywa strączkowe ze względu na to, że są ciężkostrawne, należy ograniczyć je do 1-2 razy w tygodniu. Warto pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu, najlepiej aby seniorzy wypijali 1,5 l wody dziennie. W prawidłowej diecie trzeba pamiętać o zielonych warzywach i owocach. Należy również dostarczyć organizmowi 0.5g białka na 1kg masy ciała podopiecznego w ciągu doby.

 

Dla lepszego zdrowia i samopoczucia należy ograniczyć:

  • Słodycze
  • Słone przekąski
  • Wędliny
  • Tłuste mięso
  • Warzywa strączkowe

 

Pamiętajmy o ruchu, który jest bardzo ważny, zapobiega zawałom i innymi chorobami.

Przykładowy jadłospis jednodniowy:

  • Śniadanie: dwie kromki chleba mieszanego z  chudym twarogiem z dwoma plasterkami pomidora i dwiema szczyptami szczypiorku
  • II śniadanie: jabłko
  • Obiad: kasza gryczana, dorsz gotowany na parze, gotowana marchew z groszkiem
  • Kolacja: dwa naleśniki z budyniem domowej roboty

Autor: Klaudia

Menu