Dieta dla Seniorów
Osoby starsze powinny spożywać posiłki lekkostrawne, które sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Zaleca się jeść pieczywo mieszane pszenno-żytnie, ryż, makaron i ziemniaki. Raz w tygodniu należy spożywać gotowane chude mięso, najlepiej drób, który wzmacnia serce. Ryby są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegają miażdżycy, tym samym warto aby spożywać je dwa razy w tygodniu. Warzywa strączkowe ze względu na to, że są ciężkostrawne, należy ograniczyć je do 1-2 razy w tygodniu. Warto pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu, najlepiej aby seniorzy wypijali 1,5 l wody dziennie. W prawidłowej diecie trzeba pamiętać o zielonych warzywach i owocach. Należy również dostarczyć organizmowi 0.5g białka na 1kg masy ciała podopiecznego w ciągu doby.
Dla lepszego zdrowia i samopoczucia należy ograniczyć:
- Słodycze
- Słone przekąski
- Wędliny
- Tłuste mięso
- Warzywa strączkowe
Pamiętajmy o ruchu, który jest bardzo ważny, zapobiega zawałom i innymi chorobami.
Przykładowy jadłospis jednodniowy:
- Śniadanie: dwie kromki chleba mieszanego z chudym twarogiem z dwoma plasterkami pomidora i dwiema szczyptami szczypiorku
- II śniadanie: jabłko
- Obiad: kasza gryczana, dorsz gotowany na parze, gotowana marchew z groszkiem
- Kolacja: dwa naleśniki z budyniem domowej roboty
Autor: Klaudia